En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 18 maj 2013

Grattis på Parfymfria dagen!

Det är många helgdagar i maj; första maj, Norges nationaldag, Pingst och Mors dag. Och nu även Parfymfria dagen som infaller den 30 maj 2013. Även om det är en helt vanlig torsdag så är det premiär, och ett evenemang som alla och envar kan delta i oavsett vad man bor eller gör. Det är MCS-Sweden (Riksförbundet för mögel- och kemikalieskadade) och de övriga nordiska MCS-föreningarna som bjuder in att delta. Till skillnad från många andra evenemang bidrar det inte till någon nedskräpning eller miljöförorening i form av resor, utan är ett "babystep" på vägen mot en närmiljö som är tillgänglig för alla.
Den danske professorn i etik och religionsfilosofi, K E Lögstrup (nu saknar man verkligen ett danskt ö på sitt tangentbord), skrev studien "Det etiska kravet" där han talar om hur vi  faktiskt utgör varandras omgivning. Några snäsiga ord på morgonen kan förstöra resten av dagen för en arbetskamrat till exempel. Han skrev inget om parfym, men faktum är att de syntetiska parfymerna redan hindrar många människor från att arbeta, åka allmänna kommunikationer och för övrigt leva normala liv. Och att det finns barn idag som inte kan gå i skolan på grund av andras parfymer, utan måsta ha hemundervisning! I slutändan en dyr nota, inte bara ekonomiskt! Och fler lär det bli eftersom syntetisk parfym finns i nästan alla hygien- och städprodukter, kosmetika och till och med i doftmarkeringar på vissa varuhus!
Men det finns parfymfria alternativ och man behöver inte "vara doktor" för att använda dem. Om de efterfrågas mer blir dessutom utbudet större! Byt ut några produkter i taget så kan fler dagar bli parfymfria och göra att andra slipper stanna hemma på grund av din parfym!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar